PRP Uygulaması nedir?
PRP, “Platelet Rich Plasma- trombosit yönünden zenginleştirilmiş plazma uygulaması” adı verilen tedavi yönteminin kısaltılmış ismidir. Bu uygulamada kişiden alınan küçük miktardaki kanı özel bir tüpe koyarak santrifüj işlemine tabi tutulur ve sonra elde edilen az miktardaki trombosit yönünden zenginleştirilmiş plazma (PRP),
yine aynı kişiye enjeksiyon veya dermaroller yoluyla geri verilir.
PRP uygulamasında amaç nedir?
Trombositler vücudumuzdaki hasarlı dokuların onarımını ve doğal hallerine dönmelerini sağlamak için gerekli olan “büyüme faktörlerini” yapısında barındıran kan bileşenleridir. Dokularımızda herhangi bir hasar oluştuğunda kanımız trombositleri bu dokuya toplayarak bir onarım süreci başlatır, PRP uygulamasının amacı ise bu hedef dokuya kan dolaşımı ile taşınabilecek olandan çok daha fazla sayıda trombositi verebilmektir. Böylece hasarlı dokunun onarımı da hızlı ve güçlü bir şekilde başlar ve daha çabuk sonuçlanır, çünkü PRP ile elde edilen trombositlerin yoğunluğu kandakinden 4 kat daha fazladır.
PRP uygulaması “otolog” dur, yani hastanın kendi kanı yine kendisine verilmektedir, dolayısıyla HIV, hepatit gibi herhangi bir bulaşıcı hastalığın kişiye bulaşması söz konusu değildir. Kullanılan materyale hastanın kendi kanının dışında bir şey eklenmediği için bu uygulama güvenilir olarak değerlendirilebilir. Kan tamamen kapalı ve steril tüplerin içine alınmaktadır, herhangi bir bulaşma riski yoktur.
PRP uygulaması nasıl yapılır?
yazının devamı için tıklayınız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder